Van CAD engineer naar BIM Consultant bij i-Commit: “Alles kan hier, alles is mogelijkPaul Wijgergangs

“Van CAD engineer naar BIM Consultant bij i-Commit: “Alles kan hier, alles is mogelijk”

Paul Wijgergangs 3

Paul Wijgergangs begon zijn carrière in de installatietechniek als installatiemonteur en servicetechnicus. Nu is hij BIM-consultant bij i-Commit en heeft zijn studie Technische Bedrijfskunde afgerond. Om meer te laten zien van hoe het is om bij i-Commit te werken, vertelt hij hoe híj het vindt om bij i-Commit te werken. “Ik heb een hele groei doorgemaakt, óók bij i-Commit. Ik kwam hier binnen als CAD engineer en kon door cursussen en opleidingen doorgroeien naar BIM-consultant. Je krijgt hier veel vrijheid en support om de kant op te gaan die je op wil. Alles is bespreekbaar, de lijnen zijn kort en het gaat altijd over hoe jij je potentieel zo goed mogelijk kan inzetten. Het is als familie.”

Paul Wijgergangs 2

Paul werkt nu meer dan 15 jaar bij i-Commit. De eerste jaren nog veel op projecten. Inmiddels besteedt hij bijna al zijn tijd aan het buiten projecten om adviseren van opdrachtgevers over het werken met BIM. 

BIM-processen optimaliseren

“Toen BIM bekender werd in de branche, zo rond 2010, had ik er meteen interesse in. Van i-Commit kreeg ik de kans opleidingen en cursussen te volgen om er goed in te worden. Zo kreeg ik gaandeweg intern de rol van adviseur voor collega’s. Als ze vragen hadden – en hebben ;-) – over BIM kunnen ze bij mij terecht. Dat liep zo storm, dat we ook een externe consultancytak hebben opgezet.“

“Inmiddels werk ik niet meer op projecten bij opdrachtgevers, maar focus ik mij helemaal op het geven van advies, ondersteunen en begeleiden voor het werken met BIM op die projecten. Hoe kun je als installateur of installatieadviesbureau BIM goed inzetten in je bedrijf? Hoe kun je je BIM-processen optimaliseren en er zo efficiënt mogelijk mee werken?”

In een Fiat 500 kun je geen V8 hangen

“Wat je bij veel bedrijven ziet is dat het proces van de traditionele manier van ontwerpen in eerste instantie ook wordt ingezet voor BIM. Logisch ook, dat is wat bedrijven kennen. Maar bij BIM kost het ontzettend veel tijd om nog wijzigingen door te voeren als je eenmaal verder bent in je ontwerpproces. Dan moet je bij wijzigingen gaan her-engineeren en dat wil je niet.”

“Werken in BIM vraagt dan ook om een ander denkproces. Je moet in een vroeger stadium keuzes maken om te voorkomen dat je later dingen moet her-engineeren. Denk aan een ruimte waarvoor is berekend hoeveel kuub lucht daarin moet en waarvoor een complete infrastructuur van installaties en kanalen is ontworpen. Als in het ontwerp dan de functie of grootte van die ruimte verandert, past het installatieontwerp niet meer. In een Fiat 500 kun je ook geen V8 hangen, dat past niet onder de motorkap. Daar moet je vooraf rekening mee houden.”

“Je hebt dus ook in een vroeger stadium informatie van elkaar nodig en partijen moeten van elkaar weten dat je vanaf een bepaald moment niet makkelijk meer wijzigingen doorvoert in het installatieontwerp. De processen dáár goed voor inrichten en hier afspraken over te maken, helpen we installateurs en installatieadviseurs daarbij. We bouwen ook templates voor BIM projecten, zodat er duidelijke standaarden ontstaan en je steeds dezelfde kwaliteit krijgt van modellen en tekeningen.”

Mcva 20231218 0095 HR (1)

Afgestudeerd

“John, Marc en Anko (de directie van i-Commit) gaven mij de kans Technische Bedrijfskunde te gaan studeren. Ik ben nu afgestudeerd als technisch bedrijfskundige. Dat is echt hoe het bij i-Commit is. Je krijgt heel veel vrijheid om te doen waar je interesse ligt. Alles is bespreekbaar, je krijg goede ondersteuning, de lijntjes zijn kort en als er een probleem is of je hebt een vraag dan kan je altijd bij John, Anko en Marc terecht. We konden bijvoorbeeld ook al vanuit huis werken toen dat nog bij weinig bedrijven kon. Ik heb thuis alle middelen tot mijn beschikking die ik op kantoor ook heb, een goede stoel, twee schermen, dat is allemaal perfect geregeld.”

“Je krijgt hier veel vrijheid en support om de kant op te gaan die je op wil. Alles is bespreekbaar, de lijnen zijn kort en het gaat altijd over hoe jij je potentieel zo goed mogelijk kan inzetten.”

Iedereen een aandeel in het bedrijf

“Door de participatieregeling die we hebben – iedereen heeft een aandeel in het bedrijf – heb je ook het gevoel dat het jouw toko is. We zijn er echt allemaal onderdeel van. Voor mij persoonlijk heeft dat een extra positieve invloed, je wil dat het succesvol is en blijft. Ik ben ook heel trots op wat we met onze consultancy-tak bij i-Commit hebben neergezet. Hoe we zijn gegroeid. Dat hebben we met z’n allen opgebouwd. i-Commit is voor mij echt een thuisbasis, als een familie.”

“En wat je ziet: hoe we met elkaar omgaan, zo gaan we ook met opdrachtgevers om. Het is altijd maatwerk, we luisteren goed, we zijn transparant. Zo kunnen we het verschil maken.”