“Nu ook samen met twee collega’s gecertificeerd voor vastgoedinspecties”Karl Amend

“Nu ook samen met twee collega’s gecertificeerd voor vastgoedinspecties”

Karl Amend 3

Karl Amend was een van de eerste medewerkers en werkt inmiddels al ruim 15 jaar bij i-Commit. Hij startte in een rol die werkvoorbereiding en engineering combineert. Nu is hij lead engineer. De afgelopen jaren volgde hij allerlei cursussen en opleidingen om nieuwe kennis te blijven opdoen. Opleidingen op het gebied van meet- en regeltechniek, sanitairtechniek, cleanrooms, projectmanagement, commissioning en meest recent de opleiding tot inspecteur van vastgoedinstallaties. “Bij i-Commit krijg je alle opties om je te ontwikkelen, ook op gebieden waarvan je nu misschien nog niet weet dat je het in je hebt.” Karl is inmiddels naast zijn werk bij i-Commit ook zelf docent, aan het Summa College: “Het leek me interessant dit uit te proberen, ik groei steeds beter in die rol.”

Karl Amend 2

Karl is al die jaren bij i-Commit altijd al bezig met nieuwe ontwikkelingen. Hij heeft bij ons ook een belangrijke rol als het gaat om interne kennisdeling. 

“Eén dag in de twee weken heb ik de volledige dag de tijd om me daarop te richten. Dan zoek ik onderwerpen uit waar mijn collega’s of ikzelf meer van willen weten en probeer ik dat te vertalen naar een makkelijk en helder document of een presentatie. We proberen actuele informatie altijd zo snel mogelijk met elkaar te delen. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe regelgeving, nieuwe inzichten. Het is heel leuk hier mee bezig te zijn en er zoveel ruimte voor te hebben.”

Rijksmuseum en verbouwing Tweede Kamer

“De andere dagen van de week zit ik bij opdrachtgevers op projecten. “Als lead engineer ontwerp ik de installaties, maak ik de benodigde berekeningen voor dat ontwerp, help ik bij het aansturen van de modelleurs en neem ik deel aan vergaderingen. Ik werkte bijvoorbeeld aan het ziekenhuis  in Venlo, daarvoor werkte ik onder andere aan datacenters, de labomgeving van de Tu/e en de bouw van een nieuw complex van de Universiteit Nijmegen.”

“De mooiste opdrachten van de laatste jaren waren het Rijksmuseum en de verbouwing van de tijdelijke Tweede Kamer. Het Rijksmuseum is natuurlijk een super interessant en mooi gebouw dat op installatietechnisch vlak allerlei specifieke eisen heeft. Het moet comfortabel zijn voor de bezoekers, maar een goed binnenklimaat is voor de objecten in het museum misschien nog wel belangrijker.”

“En de verbouwing van de tijdelijke Tweede Kamer was heel interessant vanwege de complexiteit. In zo’n oud gebouw is er een wirwar aan installaties waar je rekening mee moet houden. Je leert het gebouw daardoor heel goed kennen.”

Mcva 20240319 0072 Edit HR

Inspecteur van vastgoedinstallaties

Een nieuwe dienst bij i-Commit waar Karl zich de komende tijd mee bezig houdt is vastgoedinspecties. “Samen met twee collega’s volgde ik de opleiding tot inspecteur van vastgoedinstallaties. We zijn nu alle drie gecertificeerd vastgoedinspecteur.”

“Er is steeds meer wetgeving waar vastgoedeigenaren zich aan moeten houden, vooral op het vlak van de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw. Wij helpen installateurs en installatieadviesbureaus om de installaties in bestaande gebouwen te inspecteren, geven advies over de verduurzaming van de installaties en geven input om een goed meerjarig onderhoudsplan op te stellen.”

“We brengen hierin vanuit i-Commit natuurlijk heel veel ervaring mee met het ontwerpen van installaties en weten alles van wet- en regelgeving. We kunnen heel snel integraal beoordelen wat de staat is van een installatie en welke ingrepen nodig of gewenst kunnen zijn.”

“Bij i-Commit krijg je alle opties om je te ontwikkelen, ook op gebieden waarvan je nu misschien nog niet weet dat je het in je hebt.”

Lesgeven aan installateurs en adviseurs

Sinds een paar jaar is Karl naast zijn werk bij i-Commit ook docent aan het Summa College. “Ik geef les in het sofwarepakket Vabi Elements waarmee je de behoefte van gebouwen aan warmte en koeling door kan rekenen. En Vabi UO voor het berekenen van hydraulische systemen. Marc had hierover gesproken met het Summa College en benaderde mij ervoor. Het leek me leuk het te proberen.”

“Mijn studenten zijn allemaal werkzaam bij installatie- en installatieadviesbedrijven en moeten als onderdeel van hun opleiding de warmtelast en koellast van een gebouw kunnen berekenen. Ik heb zelf het lesmateriaal gemaakt en groei steeds beter in die rol.”

Allemaal aandelen in het bedrijf

“Wat kenmerkend is aan werken bij i-Commit: als persoon word je voorop gesteld. Je wordt betrokken bij de vragen die komen vanuit klanten: wil jij hierin een rol spelen, past het bij jou, vind je het interessant? Die betrokkenheid, dat is fijn. Het is heel gelijkwaardig, heel transparant.”

“Gevoelsmatig zitten we bij i-Commit met z’n allen op één lijn. Gezamenlijk werken we aan het succes van het bedrijf. We hebben ook allemaal aandelen. Het maakt niet uit welke functie of rol je hebt, we zijn allemaal even belangrijk. Marc, John en Anko gaan bij beslissingen ook nooit over één nacht ijs, ze vragen altijd aan groep: wat vinden jullie? Er wordt goed voor iedereen gezorgd, ook als er thuis dingen spelen.”

Mcva 20240319 0132 HR

Het beste uit jezelf halen

“Ja, op alle fronten wordt altijd eerst naar de persoon gekeken: hoe kunnen we jou helpen het beste uit jezelf te halen? En die leaseovereenkomst die we hier hebben… Los van functies kan iedereen naar zijn of haar behoefte de passende leaseauto kiezen. Dat maak je nergens anders mee.”