Blog
26 aug. 2023

Van Hoften en i-Commit: al jaren een goede match

ICO Van Hoften 016A

Van Hoften Installatietechniek is de laatste jaren fors gegroeid. Het bedrijf heeft een sterke focus op seriematige nieuwbouwwoningen, voornamelijk appartementen en woontorens. Met ruim 100 medewerkers verzorgt het de installaties voor circa 2.000 nieuwbouwwoningen en verduurzaamt het bedrijf (woon)gebouwen. Van Hoften heeft een grote eigen prefab-afdeling en gaat voorop in vernieuwingstrajecten. Op het gebied van digitalisering wordt het bedrijf gezien als koploper in de branche. De samenwerking met i-Commit bestaat al meer dan vijf jaar. In dit interview vertelt Dennis Munsters, technisch directeur bij Van Hoften, hoe dat bevalt. “Het is een hele fijne samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”

Dennis: “Meer dan 10 jaar geleden begonnen wij al met BIM. We werkten destijds al jaren met Revit. Maar begin 2019 waren we op zoek naar een partner die ons kon helpen met het ontwikkelen en bouwen van een volledig nieuw bedrijfstemplate, afgestemd op onze processen. En het daarbij ondersteunen van onze collega’s bij het leren engineeren in Revit. Dat was de start van onze samenwerking met i-Commit.”

ICO Van Hoften 011 V2

In korte tijd leren werken in Revit

“i-Commit zette een lesprogramma op voor ons bedrijf. Hiermee leerden onze collega’s in een kort tijdbestek werken met Revit. Daarnaast bouwde i-Commit voor ons een nieuw projecttemplate. We werkten al wel met een projecttemplate in Revit, maar door de kennis en kritische vragen van i-Commit werd dat aanzienlijk beter.”

“De nieuwe projecttemplate zorgde ervoor, dat we sneller en preciezer gingen werken. Dankzij verschillende slimmigheden konden we vanaf dat moment disciplines gecontroleerd engineeren. Een uitstekende basis voor elk project.”

Handleiding met praktische tools

“Afgelopen jaar was de projecttemplate toe aan een update. Na een sparringssessie met i-Commit kwamen we tot nieuwe inzichten en verbeteringen in ons BIM-proces. Hierdoor wisten we dat we opnieuw een optimalisatieslag konden maken. Investeren in een goed projecttemplate is van onschatbare waarde voor ons bedrijf. ‘Standaardisatie is ons sleutelwoord’, zeggen we weleens. We willen dat elk project op dezelfde manier wordt uitgevoerd, van A tot Z.”

“Omdat het bouwen van op maat gemaakt projecttemplates afgestemd op ons interne proces in Revit door bijna niemand wordt gedaan en i-Commit ons er eerder zo goed bij hielp, schakelden we opnieuw de kennis van i-Commit in hiervoor. I-Commit maakte daarnaast een nieuw handboek. Een soort handleiding met praktische tools die we binnen Revit kunnen gebruiken. Hartstikke handig dus.”

Wederzijds vertrouwen

Dennis is trots op zijn engineeringsafdeling. “Onze afdeling bestaat uit projectleiders, tekenaars/engineers en werkvoorbereiders. Zonder deze afdeling kunnen we geen projecten uitvoeren. De afgelopen jaren ondersteunden Paul Wijgergangs en René van Eeuwijk van i-Commit onze afdeling. We hadden direct een goede klik. Zij werkten mee aan onze projecten en fungeerden als vraagbaak wanneer als onze eigen collega’s tegen problemen aanliepen. Het is een hele fijne samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”

Flexibele schil met de juiste kennis en kunde

Hoe kijkt Dennis naar de toekomst? “Ik denk dat we steeds digitaler worden. We werken nu al bijna papierloos op kantoor.  Op bouwplaatsen maken we nog gebruik van papieren werktekeningen i.c.m. Dalux. Onze monteurs kunnen op afstand meekijken en onze projecten inzien. Ook maken we gebruik van een app waarin de WKB al is meegenomen (BORIS-app). Dus ik ben positief over de toekomst en ben blij dat wij hierin vooroplopen.”

Ook over de toekomst van de samenwerking met i-Commit is Dennis positief. “Ons engineeringsteam heeft behoefte aan een flexibele schil. Bijvoorbeeld om in extra drukke tijden goed door te blijven draaien. Daarom hebben we sinds kort René van Eeuwijk weer gevraagd. We weten precies wat we aan hem hebben. We werken heel prettig samen en hebben een goede klik. Zijn kennis en kunde op het gebied van Revit zijn van toegevoegde waarde voor ons team. We willen hem inzetten op nieuwe grote projecten, zodat hij samen met het team nieuwe Revit-modellen kan opzetten.”

Nieuws & Blogs

Meer weten over dit project?

Neem contact op met:
Marc De Jager Contact
Marc de Jager
06 - 208 640 16

Mail Marc