30 nov. 2023

DC7: duurzaam en energiezuinig distributiecentrum

Distributiecentrum DC7

Het nieuwe distributiecentrum DC7 van Prologis, eigenaar, verhuurder en ontwikkelaar van industrieel vastgoed, valt op door zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid. Het gebouw van circa 60.000 m² is ontworpen en gebouwd conform de BREEAM-NL ‘Very Good’ certificeringscriteria.

Ondersteuning bij engineering en werkvoorbereiding

Op elektrotechnisch gebied is maximaal invulling gegeven aan duurzaamheid en energiezuinigheid. Bras Elektrotechniek was verantwoordelijk voor onder andere de sterk- en zwakstroominstallaties, wandcontactdozen, LEDverlichting, zonnepanelen, laadpalen en kwH-meters in DC7.

i-Commit verleende in opdracht van Bras ondersteuning bij de engineering en werkvoorbereiding van het nieuwe distributiecentrum van Prologis in Venlo. “DC7 omvat vier hallen en is in totaal 470 meter lang, 130 meter breed en 13 meter hoog. Voor het voeden van de diverse installaties en automatische sorteerlijnen zijn twee transformatoren geplaatst, van resp. 630 en 1.600 kVA”, vertelt Arthur Hiemstra, projectengineer van i-Commit.

Railkokersystemen voor minder spanningsverlies

“Bij dit project speelden met name de grote afstanden (> 200 meter) die overbrugd moesten worden een centrale rol. Voor elke installatie moest nauwkeurig worden berekend of aan het eind van het traject nog voldoende spanning aanwezig zou zijn. Uiteindelijk is gekozen om vrijwel alle zwaardere voedingen uit te voeren met railkokersystemen. Immers is hiermee het spanningsverlies over grote afstanden aanzienlijk lager dan met kabeltoepassingen.”

Korte tijd tussen opdracht en uitvoering

Ook de korte tijd die beschikbaar was tussen het verkrijgen van de opdracht en de uitvoering vormde een uitdaging. Met name vanwege alle meerwerken. Arthur Hiemstra: “Werktekeningen konden vaak pas enkele dagen voor de uitvoering definitief worden gemaakt, waardoor materialen in zeer korte tijd besteld, geleverd en gemonteerd moesten worden. Dat was soms best spannend.”

Bovenstaand artikel verscheen eerder in TvvL Magazine en is met toestemming overgenomen, aangepast en ingekort.

Nieuws & Blogs

Meer weten over dit project?

Neem contact op met:
Anko De Rooij Contact
Anko de Rooij
06 - 100 637 87

Mail Anko