Blog
01 aug. 2023

Als installateur of installatieadviseur BIM optimaal inzetten, hoe doe je dat?

Mcva 20231218 0035 Edit HR

BIM is niet meer weg te denken uit de branche. Logisch ook, het is een manier van modelleren waarbij je een veel beter beeld krijgt van hoe het gebouw straks wordt en hoe de verschillende elementen in dat gebouw zich tot elkaar verhouden. Daardoor is de kans op fouten kleiner, kun je beter samenwerken, wissel je sneller gegevens uit en zijn er minder faalkosten. Het is wel echt een andere manier van werken dan traditioneel. Hoe kun je als installateur of installatieadviesbureau BIM goed inzetten in je bedrijf? Hoe kun je je BIM-processen optimaliseren en er zo efficiënt mogelijk mee werken?

Paul Wijgergangs is bij i-Commit een van de BIM-specialisten die installatiebedrijven en installatieadviesbureau helpt bij het optimaliseren van hun BIM-processen en het goed inrichten van BIM-projecten. 

“Wat je bij veel bedrijven ziet is dat het proces van de traditionele manier van ontwerpen in eerste instantie ook wordt ingezet voor BIM. Dus dat je van een schetsontwerp gaat naar een voorlopig ontwerp, naar een definitief ontwerp. Logisch ook, dat is het proces dat bedrijven kennen. Alles is daar intern ook op ingericht ”

“Maar een ontwerpproces in BIM is anders dan traditioneel. Bij BIM kost het ontzettend veel tijd om nog wijzigingen door te voeren als je eenmaal verder bent in je ontwerpproces. Dan moet je bij wijzigingen gaan her-engineeren en dat wil je niet.”

Processen goed inrichting voor BIM

“Werken in BIM vraagt dan ook om een ander proces. Je moet in een vroeger stadium keuzes maken om te voorkomen dat je later dingen moet her-engineeren. Denk aan een ruimte waarvoor is berekend hoeveel kuub lucht daarin moet en waarvoor een complete infrastructuur van installaties en kanalen is ontworpen. Als in het ontwerp dan de functie of grootte van die ruimte verandert, past het installatieontwerp niet meer. In een Fiat 500 kun je ook geen V8 hangen, dat past niet onder motorkap. Daar moet je vooraf rekening mee houden.”

“Je hebt dus ook in een vroeger stadium informatie van elkaar nodig en partijen moeten van elkaar weten dat je vanaf een bepaald moment niet makkelijk meer wijzigingen doorvoert in het installatieontwerp. De processen dáár goed voor inrichten, daar helpen we installateurs en installatieadviseurs bij.

Templates bouwen voor BIM-projecten

Waar we bedrijven ook bij helpen is templates bouwen voor BIM-projecten, zodat er duidelijke standaarden ontstaan en je steeds dezelfde kwaliteit krijgt van modellen en tekeningen. 

“Zo’n template leg je als het ware over Revit heen, waardoor je een bepaalde visuele uitstraling van je werk krijgt. Met zo’n template hoef je dat niet meer voor elk project opnieuw in te stellen, het creëert een vaste instelling voor al je projecten. Welke kanalen hebben welke kleuren, welke lettertypes gebruiken we, wat is wel en niet zichtbaar in de tekening? Dan kan je allemaal standaard instellen. De template vertelt: zo komt het eruit te zien. Elk bedrijf heeft hierin zijn eigen wensen en eisen, wij kunnen dat heel netjes vastleggen in zo’n template.”

Klantcase: Van Hoften Installatietechniek

Bij het implementeren van BIM en Revit, het trainen van medewerkers hierop en het maken van templates hielpen we onder andere Van Hoften Installatietechniek. 

Arjan Burghout, projectleider bij Van Hoften: “Samen hebben we een lesprogramma voor ons bedrijf opgezet. We zijn vervolgens ook samen naar onze buitenlandse vestiging gegaan, om onze engineers daar in één week tijd kennis te laten maken met Revit en daadwerkelijk met de software te leren werken. Natuurlijk hebben we bij Van Hoften deze kennis ook in huis. Maar om die – ook nog in zo’n korte tijd – over te dragen is een vak apart. I-Commit heeft die skills. Het was fantastisch om dit zo samen echt als team op te pakken.”

Hebben jullie ook behoefte aan ondersteuning bij het implementeren van BIM en Revit, het trainen van medewerkers hierop en het maken van templates? Neem contact om met Paul Wijgergangs, hij vertelt graag hoe we kunnen helpen.

Nieuws & Blogs

Meer weten over inzetten van BIM

Neem contact op met: